Πώς οι Γάλλοι απέκτησαν την Αφροδίτη της Μήλου…

Σ’ ένα βιβλίο, που είχε εκδώσει το 1930 ο Γάλλος συγγραφέας Camille Vergniol για τον αρχαιολόγο Jules Dumont d’ Urville, εξιστορούσε πώς ο τελευταίος, όταν ήταν Αξιωματικός του Ναυτικού, κατόρθωσε να γίνει κάτοχος της περίφημης κι αξεπέραστης σε καλαισθησία Αφροδίτης της Μήλου, η οποία σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου, μακριά από την πατρίδα της.

Ο Jules Dumont d’ Urville, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τη μοναδική καλλιτεχνική αξία του μαρμάρινου αγάλματος, διαπραγματεύθηκε την αγορά του. Αλλά ο χωρικός, που το είχε ανακαλύψει στις 8 Απριλίου του 1820, σκάβοντας σ’ ένα χωράφι και που διαπραγματευόταν ο ίδιος την πώλησή του στον Πρίγκιπα Νικόλαο Μουρούζη, Αξιωματούχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζήτησε να πληρωθεί με το δυσθεώρητο για την εποχή ποσό των 750 πιάστρων.

Jules Dumont d'Urville (23/05/1790 - 08/05/1842)
Jules Dumont d’Urville (23/05/1790 – 08/05/1842)

Τελικά, ο d’ Urville, όταν συγκέντρωσε τα χρήματα χάρις σ’ έναν φίλο του, επέστρεψε στη Μήλο, αλλά τη στιγμή εκείνη, το άγαλμα ήδη φορτωνόταν πάνω σε μια φορτηγίδα, για να παραδοθεί στον Μουρούζη. Ο d’ Urville, τότε, αποβίβασε αμέσως ισχυρό άγημα, το οποίο, κατόπιν μάχης με τους χωρικούς, απέκτησε την Αφροδίτη και την αναβίβασε στο πολεμικό πλοίο, στο οποίο ήταν Κυβερνήτης.

Μα, κατά τη βιαστική μεταφορά του αγάλματος πάνω στο σκάφος, με προορισμό τη Γαλλία, τα δύο χέρια της Αφροδίτης αποσπάστηκαν κι έπεσαν στη θάλασσα. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθούν.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 18/03/1931…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 18/03/1931
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 18/03/1931
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments