Ο αέναος κύκλος της μετεμψύχωσης…

Λάσα, Θιβέτ

Το καλοκαίρι του 1894, ο γιατρός Χάινριχ Χένσολντ κατάφερε να πλησιάσει τον θρυλικό Δαλάι Λάμα, επειδή γνώριζε την ινδουστανική γλώσσα.

O Χάινριχ Χένσολντ με την οικογένειά του, 1891
O Χάινριχ Χένσολντ με την οικογένειά του, 1891

Ο Χένσολντ ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους, που μπόρεσε να μπει στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Παλατιού της Λάσα, της πόλης του Θιβέτ με τις χρυσές στέγες.

Ένας καλόγερος, τυλιγμένος με μια μακριά γκρίζα κάπα, τον οδηγούσε. Ο γιατρός περίμενε να αντικρύσει έναν αμείλικτο Βούδα, που θα προφήτευε επιβλητικά από τον στολισμένο με πετράδια θρόνο του. Αντ’ αυτού, μόλις έριξε το βλέμμα του πάνω στον Δαλάι Λάμα, έμεινε κατάπληκτος. Ο ζωντανός θεός, που λατρευόταν στη μυστηριακή χώρα του Θιβέτ, δεν ήταν παρά ένα αδύνατο αγοράκι οκτώ ετών.

Το ανάκτορο Ποτάλα, ιστορική έδρα των Δαλάι Λάμα
Το ανάκτορο Ποτάλα, ιστορική έδρα των Δαλάι Λάμα

Ο οδηγός εξήγησε στον Χένσολντ πως “ο Δαλάι Λάμα και οι άγιοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Μόλις το σώμα του Δαλάι Λάμα καταπονηθεί από την αρρώστια ή τα γηρατειά, το πνεύμα του θεού που το εμψυχώνει, φεύγει και πηγαίνει σ’ ένα άλλο εύρωστο και θαλερό σώμα”.

Ο γιατρός Χένσολντ μίλησε στον Δαλάι Λάμα κι ο οκτάχρονος τού απάντησε πρώτα στα Γερμανικά κι έπειτα, στη σπάνια και δύσκολη διάλεκτο του Μεκλεμβούργου, της επαρχίας της Γερμανίας από την οποία καταγόταν ο γιατρός.

Το ανάκτορο του Μεκλεμβούργου
Το ανάκτορο του Μεκλεμβούργου

Ο ηλικιωμένος γιατρός πέθανε, χωρίς να μπορέσει να εξηγήσει το φαινόμενο, αν και τον βασάνιζε μέχρι τη στερνή πνοή του. Όσο κι αν δεν ήθελε να το πιστέψει, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ερμηνεία που του έδωσαν οι καλόγεροι. Ο Δαλάι Λάμα είχε ζήσει πολλές ζωές και είχε αποκτήσει μυστικιστικές ικανότητες. Εν ολίγοις, επρόκειτο για μετεμψύχωση.

Ο Βούδας με τα χίλια χέρια
Ο Βούδας με τα χίλια χέρια

Η μετεμψύχωση ήταν το κλειδί των θρησκειών της αρχαίας Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πλάκα 3.000 χρόνων π.Χ., που έγραφε: “Πριν γεννηθεί το παιδί, έχει ζήσει. Με τον θάνατο δεν τελειώνει τίποτα…” Οι περισσότερες θρησκείες της Ανατολής παραδέχονται ένθερμα τη μετεμψύχωση.

Το βιβλίο του Μανού, η βίβλος του Βραχμανισμού, γράφει: “Ο άντρας που έκλεψε πολύτιμες πέτρες, κοράλλια ή κοσμήματα ξαναγεννιέται στη φυλή των χρυσοχόων και ο βραχμάνος που έκλεψε χρυσό, θα ζήσει χίλιες φορές στα σώματα φιδιών, αραχνών και νυχτερίδων”.

Το βιβλίο του Μανού
Το βιβλίο του Μανού

Με το πέρασμα των χρόνων, οι θεωρίες της Ανατολής επηρέασαν τη δύσπιστη Δύση.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 26/10/1958…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 26/10/1958
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 26/10/1958
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments