“Η Μοίρα του Ήντεν Χωλλ”…

The Luck of Edenhall

Η υαλουργία είναι μια τέχνη που την καλλιέργησαν ιδιαιτέρως οι Άραβες κατά τον Μεσαίωνα. Αφάνταστες ποικιλίες γυάλινων σκευών, με πλουσιότατες διακοσμήσεις από σμάλτο και χρυσάφι κατασκεύασαν οι διάφοροι αραβικοί λαοί, που είχαν κυριαρχήσει στον απέραντο χώρο από τα σύνορα της Περσίας, τη Βόρεια Αφρική έως και την Ισπανία.

Ένα από τα ωραιότερα δείγματα της τέχνης αυτής αγοράστηκε το 1959 από το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, στο Λονδίνο αντί 5.500 λιρών στερλινών. Επρόκειτο για ένα γυάλινο ποτήρι, περίτεχνα διακοσμημένο με σμάλτο, το οποίο εκτιμήθηκε ότι ήταν συριακό έργο του 13ου αιώνα μ.Χ.

"The Luck of Edenhall": Το θαυμάσιο γυάλινο ποτήρι με διακόσμηση από σμάλτο, το οποίο έφερε στην Αγγλία κάποιος Σταυροφόρος, τον 13ο αιώνα
“The Luck of Edenhall”: Το θαυμάσιο γυάλινο ποτήρι με διακόσμηση από σμάλτο, το οποίο έφερε στην Αγγλία κάποιος Σταυροφόρος, τον 13ο αιώνα

Κάποιος Σταυροφόρος, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, εδώ και αιώνες, ύστερα από τις περιπετειώδεις επιχειρήσεις στους Αγίους Τόπους, το έφερε μαζί του στην Αγγλία. Εκεί, άγνωστο πώς, συνδέθηκε με τρόπο μυθιστορηματικό με τη μοίρα της παλαιότατης οικογένειας του Eden, κοντά στο Cumberland.

Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, Λονδίνο
Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, Λονδίνο

Από τις αρχές του 18ου αιώνα ανήκε στο Edenhall και υπήρχε η παράδοση ότι αν το ποτήρι ράγιζε ή έσπαγε, μαζί του θα έσβηνε σταδιακά και ολόκληρη η οικογένεια που το είχε στην κατοχή της. Πολλές ρομαντικές ιστορίες συνόδεψαν την πορεία του, δημιουργώντας ένα θρύλο γύρω από το εξαιρετικό αυτό δείγμα υαλουργίας, που πήρε τελικώς το όνομα “The Luck of Edenhall”.

Edenhall
Edenhall

Σήμερα βρίσκεται σε μια θαυμάσια δουλεμένη δερμάτινη θήκη, αγγλικό κομψοτέχνημα του 19ου αιώνα, η οποία προστατεύει το πολύτιμο αυτό αντικείμενο. Για πολλούς, το εν λόγω ποτήρι ταύτισε πια τη μοίρα του με το ίδιο το Μουσείο που το φιλοξενεί.

Το ποτήρι και η δερμάτινη θήκη του
Το ποτήρι και η δερμάτινη θήκη του

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 05/02/1959…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 05/02/1959
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments