Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο μεγάλος αυτός Κορσικανός, είχε, ανάμεσα στα άλλα, υποδείξει το δρόμο, που έπρεπε να ακολουθήσουν οι επιστήμονες, για την ανακάλυψη της ατομικής βόμβας.
Σε αυτό το συγκλονιστικό συμπέρασμα είχαν καταλήξει οι ειδικοί μελετητές, οι οποίοι έφεραν στη δημοσιότητα μια αποκαλυπτική επιστολή του μεγαλοφυούς Γάλλου στρατιωτικού, που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων.
Το εν λόγω γράμμα απευθυνόταν στον Κόμη Ράμφορντ, ο οποίος είχε αποστείλει στον Ναπολέοντα ένα μνημόνιο των επιστημονικών του εργασιών. Ο Κόμης, ως επιστήμονας, είχε αφοσιωθεί με μεγάλη επιτυχία σε πειράματα σχετικά με τη θερμότητα, με το φως και την πίεση. Ήταν μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών και απολάμβανε τεράστιας εκτίμησης.
Παρόλο που ήταν αγγλικής υπηκοότητας, ο Ναπολέων δεν παρέλειψε να στείλει στον Κόμη Ντε Ράμφορντ το κολακευτικότατο εκείνο γράμμα, προς αναγνώριση της αξίας του. Ταυτοχρόνως, αποδείκνυε πόσο πολυσχιδής ήταν και η δική του μεγαλοφυία και πόσο, παρά τις εξαντλητικές ασχολίες του, παρακολουθούσε την επιστημονική πρόοδο με προφητικό μάτι.
Στη συγκεκριμένη επιστολή, αφού ο Βοναπάρτης ευχαρίστησε τον Κόμη για την υποβολή του πορίσματος των εργασιών και των πειραμάτων του σχετικά με την πίεση και τη θερμότητα των μορίων της ύλης, εφιστούσε την προσοχή του Βρετανού ευγενή και μέγα επιστήμονα στις δυνατότητες μεταμόρφωσης των μορίων αυτών. Έτσι, εμφύτεψε τον σπόρο των ανησυχιών που οδήγησαν μετέπειτα τους επιστήμονες στην περεταίρω διερεύνηση της εσωτερικής δομής της ύλης και της φόρτισής της με ηλεκτρισμό.
Βέβαια, ούτε ο Ναπολέων, ούτε ο Ράμφορντ είχαν ακριβή ιδέα του τομέα εκείνου της Φυσικής, που αποκαλείται πλέον Πυρηνική.
Πάντως, από τα γραφόμενά του, ο ευφυέστατος Στρατάρχης φαινόταν ότι υποπτευόταν το τεράστιο και εκρηκτικό μυστικό που ελλόχευε κάτω από τη φαινομενικά αδρανή μορφή της ύλης, αφήνοντας εμβρόντητους τους μελετητές της επιστολής, που σήμερα εκτίθεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων.
Ως γνωστόν, φυσικά, δύο χιλιετίες και πλέον νωρίτερα οι Έλληνες φιλόσοφοι και ειδικά ο Δημόκριτος, ο οποίος χωρίς όργανα και πειράματα, ήταν ο πρώτος που είχε συλλάβει τη συγκρότηση της ύλης και μεταμόρφωσε τη φυσική, αλλά και εν γένει την επιστήμη του 20ου αιώνα.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 30/08/1953…