Η Θεσσαλονίκη υπογείως…

Ο Λευκός Πύργος, 1915
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σ’ ένα κατεδαφισμένο παλαιό οικοδόμημα, που είχε σχεδόν ισοπεδωθεί και που βρισκόταν μεταξύ των οδών Πρίγκηπος Νικολάου και Εγνατίας, στη Θεσσαλονίκη, διακρινόταν μέσα στα ερείπια και στα χώματα μια οπή, που έμοιαζε με είσοδο σπηλιάς.

Θεσσαλονίκη, 1902
Θεσσαλονίκη, 1902

Αρχικά, το άνοιγμα στο έδαφος μπορούσε να το εκλάβει κανείς ως βαθύ λάκκο. Όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά, τα συμπαγή τοιχώματα άφηναν να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο για μια ιδιοτροπία της φύσης, αλλά για ανθρώπινη κατασκευή.

Βέβαια, ο συνδυασμός των αναμνήσεων των υπέργηρων κατοίκων της περιοχής, των ιστορικών κειμένων και της προφορικής παράδοσης που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη σπηλιά, αποκάλυψαν συναρπαστικές λεπτομέρειες και ηρωικά γεγονότα, τα οποία συνδυάζονταν με την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα αρχαία χρόνια και ιδιαίτερα από τη ρωμαϊκή εποχή κι έπειτα.

Η είσοδος της Ροτόντας, 1947
Η είσοδος της Ροτόντας, 1947

Τελικώς, όλο το υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής απαρτιζόταν από ένα ολόκληρο δίκτυο από υπόγειες στοές, πολύπλοκες και δαιδαλώδεις. Οι συγκεκριμένες στοές συνέδεαν ολάκερο τον υπόγειο χώρο από τη Ροτόντα, κάτω από την Αψίδα του Γαλέριου, μέχρι το Ιπποδρόμιο. Προς τα ανατολικά, περνούσαν κάτω από τα τείχη και από τα ειδωλολατρικά νεκροταφεία και έφταναν μέχρι τους λαχανόκηπους, που τροφοδοτούσαν τότε την πόλη με λαχανικά.

Η Αψίδα του Γαλέριου, 1934
Η Αψίδα του Γαλέριου, 1934

Στα λαγούμια αυτά οργανώθηκε η αντίσταση των Θεσσαλονικέων, που ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους, για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό το 1821. Εκεί, από το 1816 και μετά, όταν οι περισσότεροι εύποροι Θεσσαλονικείς έγιναν μέλη της Φιλικής Εταιρίας, οι πρόκριτοι και οι πλούσιοι έμποροι συγκέντρωναν και έκρυβαν όπλα και πολεμοφόδια για τον μεγάλο ξεσηκωμό. Το εξαπλωμένο υπόγειο δίκτυο στοών διευκόλυνε τους αγωνιστές να περάσουν τα όπλα κάτω από τα ανατολικά τείχη, για να εξοπλιστούν οι ομάδες των επαναστατών.

Η τοποθεσία του αρχαίου Ιπποδρομίου, 1904
Η τοποθεσία του αρχαίου Ιπποδρομίου, 1904

Ήταν πολλά τα όπλα και δύσκολη, καθώς και επικίνδυνη, η μεταφορά τους στους επαναστατικούς πυρήνες. Ο κίνδυνος αυξανόταν με το πλήθος των καταδοτών, που ήταν πρόθυμοι να αναφέρουν και το παραμικρό στις οθωμανικές αρχές.

Τα Ανατολικά Τείχη, 19ος αιώνας
Τα Ανατολικά Τείχη, 19ος αιώνας

Όταν ο Λουμπούτ Πασάς έφτασε στην πόλη, έγινε το κακό. Βρέθηκε ο καταδότης, που αποκάλυψε το υπόγειο οπλοστάσιο μέσα στα λαγούμια και εντοπίστηκαν οι υπεύθυνοι. Ήταν όλοι τους επιφανείς και πλούσιοι.

Μεχμέτ Εμίν πασάς (Εμπού Λουμπούτ ή Αβδούλ)
Μεχμέτ Εμίν πασάς (Εμπού Λουμπούτ ή Αβδούλ)

Μάλιστα, αρκετοί από τους οργανωτές του υπόγειου οπλοστασίου της Επανάστασης του 1821, ύστερα από διαταγή του Λουμπούτ Πασά, κρεμάστηκαν στο Καπάνι και έγραψαν με τη ζωή τους ιστορία.

Από τότε, οι είσοδοι των υπόγειων στοών σφραγίστηκαν με χώμα και σιγά σιγά λησμονήθηκε η τοπική δραστηριότητα της Φιλικής Εταιρίας. Έμεινε μόνο ζωντανή η φρίκη των εκτελέσεων που διέταξε ο Λουμπούτ Πασάς.

Παρόλα αυτά, οι υπόγειες στοές ήταν μια ιστορική πραγματικότητα, που ανάγονταν σε χιλιάδες χρόνια. Σ’ αυτές γράφτηκαν πολλά από τα κεφάλαια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν την απαρχή και την αιτία της δημιουργίας τους. Η έρευνα είχε στραφεί σε πολλές κατευθύνσεις, αλλά εντέλει προέκυψε μια βάσιμη εξήγηση.

Καπάνι (παλιατζίδικα), 1914
Καπάνι (παλιατζίδικα), 1914

Εξετάζοντας τις ανασκαφές και μελετώντας τους χρονικογράφους, κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι όλα τα λαγούμια οδηγούσαν στον Ιππόδρομο. Εκεί, κατά τη ρωμαϊκή κατοχή, δε γίνονταν μόνο ιπποδρομίες, αλλά και μονομαχίες, όπως επίσης αγώνες μονομάχων με άγρια θηρία. Ίσως να μαρτύρησαν στον φριχτό αυτόν χώρο και οι πρώτοι χριστιανοί, ως βορά στα θηρία.

Ο μόνος τρόπος για να φτάσουν τα άγρια ζώα στο χώρο των αγώνων και των μαρτυρίων ήταν οι υπόγειες στοές, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι Ρωμαίοι προς τέρψιν τους, για να επιτεθούν στους μονομάχους και στους παλαιστές, αλλά και για να κατασπαράξουν αθώα θύματα, που μαρτυρούσαν στο όνομα του Χριστού.

Ο Λευκός Πύργος, 1915
Ο Λευκός Πύργος, 1915

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η λειτουργία των στοών, που συνδέθηκαν με την ιστορία της πόλης κι έγιναν θρύλος και παράδοση.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 12/03/1980…

Η Θεσσαλονίκη υπογείως…
Η Θεσσαλονίκη υπογείως…

Σχετικά άρθρα

Τα άγνωστα πειράματα Τηλεπάθειας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το 1928… Στο τελευταίο διεθνές συνέδριο του Μεταψυχικού Ινστιτούτου των Παρισίων,...ανακοινώθηκε η επιτυχής έκβαση των άγνωστων πειραμάτων τηλεπαθητικής...μεταβίβασης της σκέψης μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας και της Νέας Υόρκης, από...Γάλλους και Αμερικανούς επιστήμονες...
Βρυκόλακες στην Ελλάδα… Οι κάτοικοι ενός χωριού της Κοζάνης ήταν ανάστατοι και τρομοκρατημένοι εξαιτίας...παράδοξων φαινομένων, τα οποία λάμβαναν χώρα στο σπίτι μιας υπερήλικης γυναίκας,...ηλικίας εκατό ετών, αμέσως μετά τον θάνατό της...
Το φάντασμα του Παλαμηδίου… Η 9η Ιουνίου 1895 υπήρξε ημέρα ζωηρών συγκινήσεων για τη μικρή πόλη του ιστορικού...Ναυπλίου. Την προηγούμενη νύχτα, ένα φάντασμα είχε φανερωθεί στο Παλαμήδι...
Τηλεκινητικά φαινόμενα στο Αγρίδι Γορτυνίας, το 1936… Στις 10 Ιουλίου του 1936, προσήλθαν στα γραφεία της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών...απεσταλμένοι από το Αγρίδι της Γορτυνίας, για να ζητήσουν οδηγίες...
Ο αρχαιότερος γρίφος… Ο παλαιότερος γρίφος, που σώζεται ως σήμερα, οφείλεται σε δυο αρχαίους Έλληνες...αρχιτέκτονες, τον Σαύρο και τον Βάτραχο...
A.T.I.A. πάνω από το Βελεστίνο, το 1962… Το βράδυ της Τετάρτης, στις 2 Μαΐου του 1962, λίγο έξω από το Βελεστίνο, δεκάδες άτομα...έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ενός παράξενου φαινομένου...
Το πόλτεργκαϊστ του Αγρινίου, το 1938… Το 1938, οι περίοικοι μιας οικίας του Αγρινίου ήταν ανάστατοι και φοβισμένοι,...εξαιτίας των μυστηριωδών φαινομένων που λάμβαναν χώρα εκεί...
Ιπτάμενος δίσκος πάνω από την Αθήνα… ... γύρω από το ασημένιο ιπτάμενο αντικείμενο διακρίνονταν οι χαρακτηριστικοί..."παγωμένοι καπνοί"...
Το παιδί του Βρυκόλακα… Κάποτε, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, σύμφωνα με την παράδοση, ζούσε στη...Λιβαδειά, λίγο έξω από τη Θήβα, μια εξαιρετική μαμμή, που ήταν περιζήτητη...
Το ανθρωπόμορφο πλάσμα… Το παράξενο αυτό πλάσμα είχε μογγολικό κεφάλι, πέντε δάκτυλα αντί δύο οπλές, δύο...δόντια, μικρά μάτια και φρύδια που έμοιαζαν με ανθρώπινα. Αντί για μύτη, είχε δύο...κρεατοειδείς προεξοχές...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.